‘Twee is nee’, die uitspraak kennen we allemaal. Maar voor driejarigen bestaat er helemaal geen leus. Terwijl juist zíj je het bloed onder nagels vandaan kunnen halen. Peuters met een pesthumeur, het is om wanhopig van te worden. En toch, als je er puf voor hebt, leveren ze ook mooie taalfenomenen op…

Hylke is op de kop af drie- en-een-half en daarmee lijkt de eigenwijze kont-tegen-de-kribfase zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Tot nu toe dan. Onze omgeving waarschuwde ons er meermaals voor wanneer 2-jarige Hylke een onschuldig driftbuitje beleefde.

‘Wacht maar tot hij drie is.’

En inderdaad, het ontdekken der grenzen is aangebroken. De grens van ons geduld met name. Grenzen vind ik nog altijd een vaag begrip, omdat ikzelf nooit erg de neiging heb gehad ze op te zoeken. Maar dat terzijde. Een impressie van een doordeweekse conversatie aan tafel:

(Hylke gooit zijn vork op de grond.)

Ik: Hylke, raap je vork maar op.

Hylke: NEE.

Ik: Ja. Raap je vork maar op en leg ‘m op tafel.

Hylke: Maar ik WIL geen SPERzieBO-NEN!

Ik: Je vindt sperziebonen altijd lekker.

Hylke: NEE. Ik VIND sperziebonen NIET. LEK. KER!

Dit loopt natuurlijk uit de hand. Hylke boos. Heit en mem boos. Vork in Brechts haar. Hylke op de gang.

Als je dan toch iets komisch wilt ontdekken in deze situatie, dan is het Hylkes manier van praten. Hij benadrukt woorden. Met klem.

De prosodie of melodie van taal voelen kinderen heel vroeg aan, zelfs al in de baarmoeder. Ongeveer een half jaar na de geboorte onderscheiden baby’s ook de woorden binnen een zin.

Ze ontdekken de woordgrenzen, zullen we maar zeggen. Klemtoon is daarbij essentieel.

Zodra het brabbelen los gaat, klinkt de intonatie van de thuistaal of -talen duidelijk door. En bij de eerste woordjes en zinnetjes benadrukt een kind al de belangrijkste woorden.

Toen Hylke de leeftijd van twee naderde, liet hij door klemtoon merken wat hij met zijn lege rozijnendoosje wilde: ‘Boeboebak IEN’ oftewel ‘Het moet IN de prullenbak’. Ook Brecht (1) benadrukt nu brabbellettergrepen, om de brabbels meer betekenis te geven. ‘TAAAAta… TataTAU!’ roept ze onderaan de trap. Wat zoiets betekent als ‘HYYYYLke… Kom eens HIER!’

Tijdens de boze buien valt het me pas echt op: Hylke kan, door accent op woorden te leggen, het belang en de inhoud van zijn uitspraak aangeven. Hij lijkt er zelfs mee te spélen.

Het bedritueel: de grootst mogelijke grens.

Ik WIL niet dat het donker is.

Ik wil NIET dat het DONker is.

Ik WIL NIET dat het DON-KER IS.

IK. WIL. NIET. DAT. HET. DON. KER. IS.

Bereikt hij wat hij zegt? Nee. Maar de boodschap is HEEL duidelijk. Het antwoord ook.

HYLKE. SLAPEN. NU.

Bronnen bij deze column: https://onzetaal.nl/taaladvies/klemtoonteken-nadrukteken/

https://www.kinderneuropsychologie.org/encyclopedie/taalpragmatiek

Rhythm & Cues. Rhythmic structure and segmentation in early language acquisition, proefschift B.M. Keij (2017)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *