Het Hanen® Ouderprogramma

Leer je kindspelenderwijs praten

Het Hanen® Ouderprogramma is een effectief bewezen oudercursus voor ouders van kinderen van 1 jaar tot 4 jaar met een vertraagde taalontwikkeling of taalontwikkelingsstoornis (TOS). Door praktische tools leer jij hoe je je kind in allerlei dagelijkse momenten spelenderwijs helpt communiceren.
herken jij dit als ouder?

Jouw kind praatnauwelijks of niet

Als het praten niet zo gemakkelijk gaat als je hoopt, heb je vaak al allerlei manieren uit de kast getrokken om je kind woorden te laten zeggen. Het praten, dat bij andere jonge kinderen ‘vanzelf’ lijkt te gaan, wordt bij jullie haast een opdracht.

Met als gevolg frustratie

Bij jou en bij je kind. En die frustraties en het ongeduld nemen toe. Je ergert je aan – vaak goedbedoelde adviezen – van mensen in je omgeving. Na een tijdje ga je twijfelen. Doe ik het eigenlijk wel goed?

Daarom hanen ouderprogramma

Jouw kind beterleren praten

Jij wilt echt communiceren met je kind, ook als hij of zij bijna geen woorden spreekt. Beter begrijpen wat er in het koppie omgaat en die hechte band voelen. Je hebt behoefte aan praktische tips die jij ook (juist!) in jouw eigen thuissituatie kunt toepassen.

Het resultaat: meer zelfvertrouwen en een hechte band

De cursus die ik geef heet Praten Doe Je Met Z’n Tweeën. Hierin leer jij je kind stap voor stap bij het beter leren praten en communiceren. Huisbezoeken worden afgewisseld met groepsbijeenkomsten. Hierin krijg je praktische tools hoe je je kind in allerlei dagelijkse momenten spelenderwijs kunt helpen praten. En bovenal: dat praten plezier is!

Inhoud programma

Dit ga je leren

 • 3 maanden
 • 7 groepsbijeenkomsten
 • 4 huisbezoeken

Tijdens de huisbezoeken brengen we de theorie uit de bijeenkomsten in de praktijk. Na het volgen van de cursus zul je merken dat je je kind beter begrijpt en dat je kind meer communiceert; met zinnen, woorden, gebaren of klanken, wat op dat moment bij hem past.

Inhoud programmaDit kun je verwachten

1. Aanmelden

Als ik je aanmelding – bijvoorbeeld via het contactformulier – heb binnengekregen, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. In een telefoongesprek vraag ik wat jullie hulpvraag is en leg ik alvast uit wat de Hanen oudercursus inhoudt. We maken een afspraak voor een kennismaking. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen.

2. Kennismaken

Zodra je je hebt aangemeld voor de cursus, plannen we een kennismakingsgesprek. Ik kom thuis langs om jou en je kind te ontmoeten en een intake af te nemen. Zo stel ik bijvoorbeeld vragen die te maken hebben over het verloop van de taalontwikkeling tot nu toe, de gezondheid en het karakter van jullie kind en wat jullie al doen om je kind te helpen praten.

3. Video-opname

Tijdens de kennismaking en de huisbezoeken maak ik korte video-opnames van interacties tussen jou en je kind. Hierop kun je goed zien wat het effect is van jouw manier van communiceren op je kind. Soms zie je ook ineens dat je kind al veel meer wil vertellen dan je dacht! In de bijeenkomsten laat ik een kort stukje video zien. Zo breng je andere ouders op nieuwe ideeën!

4. Groepsbijeenkomsten

Tijdens deze cursus leer je niet alleen van mij, maar ook van andere ouders. Dat doen we in 7 online groepsbijeenkomsten van ongeveer 2 uur. Hierin bespreken we ook de video’s die tijdens de huisbezoeken zijn opgenomen. Er is veel ruimte voor vragen en het delen van ervaringen.

5. Huisbezoeken

Tussen de bijeenkomsten door kom ik 3 keer bij jullie op huisbezoek. Deze huisbezoeken zijn een effectieve manier om de theorie uit de bijeenkomsten te oefenen. Ik coach jullie de geleerde strategieën zo passend mogelijk en spelenderwijs bij je kind te gebruiken.

6. Evaluatie

In het laatste huisbezoek nemen we door welke doelen jullie als ouders hebben behaald om je kind te kunnen helpen communiceren. Wat heeft de cursus jullie gebracht? En welke ondersteuning (zoals logopedie) is eventueel nog nodig om jullie zoon of dochter verder te helpen? Samen bekijken we de mogelijkheden.

"GEEN WACHTLIJSTEN, WE KONDEN METEEN BIJ JENTE TERECHT"Wat anderen zeggen

"We passen nog dagelijks technieken toe die we van Jente hebben geleerd"

Toen onze zoon Laurens bij 2.5 jaar nog niet echt kon praten had hij daar erg veel frustratie van. Doorverwijzing naar logopedie duurde even in verband met wachtlijsten, en op zo’n jonge leeftijd is dat te lang.

Gelukkig konden we wel al starten met de Hanen cursus bij Jente. Dit gaf Laurens zijn eerste hulp in de thuis-bezoeken en wij als ouders leerden logopedie in te bouwen in onze dagelijkse routines met Laurens. Hanen kon in Laurens zijn geval logopedie niet vervangen, maar gaf wel handen en voeten aan logopedie tijdens de wachtlijst-periode. We passen nog dagelijks technieken toe om Laurens meer taal te leren.

~ Marcella en Paul

"De ouders die bij Jente vandaan komen zijn zo gemotiveerd!"

Ik kan het Hanen Ouderprogramma aan elke ouder adviseren! De ouders die vanuit Jente vandaan naar logopedie komen na de Hanencursus zijn zo ontzettend gemotiveerd, dus echt mijn complimenten!

~ Elise Valkenburg, logopedist 

"Jente leert je echt communiceren met je kind"

Onze zoon van 2,5 loopt achter met zijn taalontwikkeling en zodoende hebben wij de oudercursus van Hanen Program gevolgd. Onder de deskundige begeleiding van logopedist Jente Timmer hebben wij dit als een zeer fijne cursus ervaren.

Je leert echt communiceren met je kind, ook als hij (bijna) geen woorden spreekt. De theorielessen in combinatie met de huisbezoeken hebben ons en onze zoon geholpen elkaar echt beter te begrijpen.

~ Hidde en Susanne

"Jente is erg professioneel en bevlogen over haar vak"

Jente weet waar ze het over heeft. Ze is erg professioneel en bevlogen over haar vak. Dat straalde ze ook uit toen ze voor ons een webinar en meerdere workshops aan ouders gaf over taalontwikkeling op de negenmaandenbeurs. Ze weet de juiste toon te vinden om ouders op een prettige manier te helpen en kennis over te brengen. Het is daarnaast fijn samenwerken met Jente.

~ Marijke Bos, BoekStart / Stichting Lezen

"De online bijeenkomsten maken het makkelijk de cursus in te passen in het drukke gezinsleven"

We hebben het Hanen ouderprogramma als zeer nuttig ervaren. Een aantal tactieken pasten we wellicht onbewust al toe, maar zijn hierdoor meer naar de voorgrond gekomen en anderen hebben we bijgeleerd. Ook hebben we veel geleerd over de achtergrond van communicatie bij kinderen en kunnen we daardoor beter zien waar vooruitgang in zit en op welke manier je kunt communiceren. De online momenten maken het relatief eenvoudig in te passen in de dagelijkse gang van zaken.

~ Thomas en Eveline, ouders

"Jente geeft studenten nieuwe kennis, vaardigheden, tips en tricks"

Jente heeft vanuit haar expertise een workshop 'Meertalig Opvoeden' gegeven aan Pedagogiek studenten die stage lopen bij het programma de Keukentafel.

Door haar enthousiaste houding heeft ze de studenten nieuwe kennis, vaardigheden en handige tips en trics gegeven die ze in hun stage kunnen toepassen. Heel erg bedankt!

~ Emma Verspoor, Hogeschool van Amsterdam

Agenda

Wanneer gaan we beginnen?

Start 25 september 2023

Praten doe je met z'n tweeën (NL)

25 september, 2 oktober, 18 oktober, 30 oktober, 15 november, 20 november, 11 december

}

20:00-22:30 (eerste en laatste bijeenkomst) & 09:00-11:00

Online

Start 23 October 2023

It Takes Two To Talk (EN)

October 23, October 31, November 21, November 27, December 4, December 19, January 8

}

8:00-10:30 pm (first and last meeting) & 09:00-11:00 am

Online

Start december 2023

Praten doe je met z'n tweeën (NL)

Start december 2023, data volgen

}

Avond en ochtend bijeenkomsten

Online/fysiek

Hoi, ik ben Jente

Van jongs af aan interesseer ik me voor taal en taalontwikkeling. Inmiddels ben ik ruim 17 jaar logopedist, in 2014 startte ik Meertaalpraktijk en specialiseerde ik me in kinderen met een taalontwikkelingsachterstand- of stoornis.

Het Hanen Ouderprogramma was voor mij liefde op het eerste gezicht. Geen klinische setting, geen strakke regels. Maar bij gezinnen thuis, in een vertrouwde omgeving en met plezier voorop.

Met het Hanen Ouderprogramma help ik je een goede steun te zijn voor je kind, zonder té veel te willen sturen. Terug naar de basis: eerst contact en interactie. Dán is de weg vrij om taal te verwerven. En wordt praten weer plezier!

 • Meer dan 17 jaar ervaring als logopedist
 • Sinds 2016 in bezit van certificaat Hanen®
 • Specialisme in meertalig opvoeden

Aanmelden Hanen Ouderprogramma

Schrijf je in

  Veelgestelde vragen

  !
  "

  Hoe weet ik of Hanen bij mij en mijn gezin past?

  Deelnemen aan een cursus waarmee je niet bekend bent, kan spannend zijn. Op mijn website kun je veel informatie vinden, maar ook reacties lezen van ouders die hebben meegedaan. Als je besluit je aan te melden, ben je nog nergens toe verplicht. In een telefoongesprek vertel ik meer over de cursus en kan ik je vragen beantwoorden. Ook kom ik voordat de cursus start bij jullie thuis voor een kennismaking. Tegen die tijd voel je meestal wel aan of Hanen bij je past.
  !
  "

  Hoeveel gezinnen doen per cursus mee?

  Dat hangt af van het aantal aanmeldingen dat ik krijg. Het maximum aantal gezinnen dat meedoet is 8.

  !
  "

  Is deelname aan elke bijeenkomst verplicht?

  Deelname aan elke bijeenkomst is van groot belang voor het slagen van de cursus. De betrokkenheid en saamhorigheid van de groep wordt vergroot als ouders elke bijeenkomst aanwezig zijn. Je doet het echt samen! Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je ziek bent of een heel belangrijke afspraak hebt. Samen zoeken we naar een oplossing om de gemiste stof in te halen.
  !
  "

  Mag één van beide ouders deelnemen of moeten we perse samen deelnemen?

  Het fijnste (en beste) is natuurlijk dat jullie beiden meedoen aan de bijeenkomsten en de huisbezoeken. Ouders hebben ieder hun eigen kwaliteiten en vragen. Wanneer jullie samen deelnemen, delen jullie ook dezelfde leerervaring. Dit zal de ontwikkeling van het kind ten goede komen. In de praktijk blijkt het soms niet altijd haalbaar dat beide ouders altijd aanwezig zijn. Ik zal luisteren naar jullie wensen en mogelijkheden en jullie deelname daarop af proberen te stemmen.

  !
  "

  Kun je me iets meer vertellen over de inhoud van de cursus?

  In de eerste twee bijeenkomsten staan we uitgebreid stil bij het belang van een goede interactie voor het leren praten. Dat lijkt vaak vanzelfsprekend. Toch merken we als volwassenen dat we in de waan van de dag vergeten goed te KIJKEN naar wat ons kind ons laat zien of te LUISTEREN naar wat hij ons wil vertellen. Of dat nou met woorden is, of met gebaren, expressie en lichaamstaal. In de daaropvolgende bijeenkomsten zoomen we in op wat het kind al kán en hoe we hem stapjes verder kunnen helpen. Dit doen we kort gezegd door zijn gedachten voor hem te verwoorden en ons taalaanbod aan zijn niveau aan te passen.